niedziela, 23 czerwca 2013

ZIOŁA

Jak używać ziół czyli do jakiej potrawy jaka przyprawa.
Do jakich potraw jakich można używać przypraw? To częste pytanie dla gotujących okazjonalnie. Poniżej podajemy kilka najbardziej popularnych przypraw podając przykłady ich zastosowanie. Smacznego!

bazylia - można ją dodawać do wszystkich dań warzywnych, a zwłaszcza pomidorów, kapusty, bobu, ogórków konserwowych, sera, masła, omletów i makaronów.
cząber - do grzybów, sałatek mięsnych i ziemniaczanych oraz dań rybnych.
estragon - (używany oszczędnie, zwłaszcza suszony o bardzo intensywnym aromacie) zupa mięsna, jarzynowa, kartoflanka;  sałatki jarzynowe i drobiowe, duszone ryby słodkowodne, cielęcina, jagnięcina, wątróbka smażona, steki i kotlety, kurczak, ragout, młody groszek, marchew, szparagi
gałka muszkatołowa - wszystkie zupy kremowe o smaku korzennym, bulion, nie podprawiane zupy jarzynowe, jasne sosy np. ziołowy, holenderski, zielony, ryby gotowane, pasztety, dania z cielęciny, rogout z drobiu i dziczyzny, kalafior, brukselka, czerwona kapusta, szpinak, botwinka.
imbir - zupy owocowe, z warzyw strączkowych, sałatki z drobiu, ryżu, naleśniki, dania z mięsa mielonego, ragout cielęce, wątroba, marchew, szpinak, biała fasola, por, grzyby, ogórki marynowane.
jałowiec - do mięs (zwłaszcza tłustych jak np. wieprzowina, baranina) i dziczyzny oraz dyni, kapusty kwaszonej czy czerwonej.
kardamon - rosół, zupy owocowe, sosy owocowe, naleśniki, słodkie ciasta smażone, wywar z ryb, pasztety, ciasto z mięsem mielonym, rogout z jagnięciny, królik, marynaty do dziczyzny, warzywa strączkowe.
kminek - do wytrawnych wypieków (np. chleba), kapusty (również kiszonej), oraz do ziemniaków.
kurkuma - sałatki ze skorupiakami lub rybą, jajecznica, ryba z curry, pikle, marynaty.
liść laurowy - do ryb, drobiu, dziczyzny, różnych gulaszów warzywnych, marynat, pasztetu i rosołu.
lubczyk - (dodawany w ostatniej chwili) kartoflanka, zupy z warzyw strączkowych i jarzynowe, rosół, sosy pieczeniowe i ziołowe, sałata zielona i mieszana, ryby smażone, wywar z ryby, gotowana wołowina i cielęcina, pieczeń duszona, ragout, kurczak gotowany, podroby z gęsi, ragout z drobiu, szpinak, botwinka, marchew, potrawy z ryżu, zaprawy do grzybów i warzyw w occie.
majeranek - do zawiesistych zup, grzybów, pieczonego mięsa sosów i potraw z grochu.
oregano - (w małych ilościach) bulion, zupa pomidorowa, sosy: pomidorowy, ziołowy, do sałatek i mięsa mielonego, sałatka z fasoli, pomidorów, zielonej sałaty, duszone ryby morskie, dania mięsne i duszone z wieprzowiny i  wołowiny, cielęciny i jagnięciny, klopsy, farsze z mięsa mielonego, dzikie ptactwo, papryka, pomidory, bakłażany, cukinia, cebula, warzywa strączkowe, pizza.
rozmaryn - do pieczonej wołowiny i cielęciny, a także drobiu, zup jarzynowych, potraw z warzyw i do twarogu.
szafran - do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast. Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak.
szałwia - bulion, zupa z węgorza, sos ziołowy i do sałatek, sałatki z rybą, drobiem, pomidorami i ogórkami, omlety, zapiekanki, węgorz pieczony, śledź, tłuste ryby, pieczeń wieprzowa, cielęca, baranina, sznycel wieprzowy, pieczona szynka wątroba, tłusty pieczony drób, dziki drób, groch, fasola, pomidory, cebula, marchew, dania zbożowe, knedle, quiche z pomidorów i porów, dania z ziemniaków.
tymianek - do pieczonych ziemniaków, jajecznicy, farszów mięsnych, smażonych ryb,  zawiesistych zup z warzyw strączkowych.